fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Hade blindtarmen

Publicerad: 22 juli 2006, 10:28

En 14-årig pojke uppsökte barn­akuten i april 2005 eftersom han i flera dagar haft ont i magen. Tillsammans med sina föräldrar kom han till akutmottagningen där en undersköterska misstänkte förstoppning och gav pojken ett lavemang, som lindrade hans smärta.


Anmälare: Anhörig.
 Anmäld: Sjuksköterska.
 Saken: Diagnostisering av blindtarmsinflammation.
 Påföljd: Erinran.
 Region: Södra.
 Ärendenr: 2005/2140:B2.      Tillsammans med sina föräldrar kom han till akutmottagningen där en undersköterska misstänkte förstoppning och gav pojken ett lavemang, som lindrade hans smärta.
En sjuksköterska kände sedan på pojkens mage, bedömde att han fortfarande var förstoppad och gav familjen ytterligare ett lavemang som hon menade att pojken kunde få när han kom hem. Föräldrarna uppmanades att söka hjälp på nytt om besvären inte blev bättre.
Efter ett dygn sökte familjen åter akut hjälp på sjukhuset. Pojken blev  akut opererad för blindtarminflammation. Operationen visade att blindtarmen brustit och orsakat allmän bukhinneinflammation.

Pojkens far anmälde sjuk­sköterskan på akutmottagningen till Ansvars­nämnden. Han är kritisk till att hon skickade hem hans son med lavemang trots att magsmärtorna inte var borta, utan att kontakta en läkare eller göra ytterligare undersökningar.
I sitt svar påpekar sjuksköterskan att hon var ensam på akutmottagningen tillsammans med en barnsköterska och en tillfälligt inlånad undersköterska. Den aktuella natten var också hektisk, med många svårt sjuka barn.

Enligt sjuksköterskans version av händelserna var det pojkens föräldrar som själva ville gå hem eftersom pojken hade blivit mycket bättre. Hon är osäker på om det var hon själv som rekommenderade ytterligare ett lavemang eller om det var föräldrarna som föreslog detta.
Eftersom hon talade om för föräldrarna att de skulle återkomma om pojken inte blev bättre, anser sjuksköterskan inte att hon gjort något fel.

Ansvarsnämnden anser dock att sjuksköterskans journalanteckningar är ofullständiga. Bland annat framgår inte om läkare konsulterats.

Därför kan sjuksköterskan inte undgå kritik för att hon lät pojken åka hem, trots oklara buksmärtor, utan att ha blivit undersökt av en läkare.
Påföljden blir en erinran.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev