Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Hälsoprogram för barn beräknas ta flera år att skapa

Publicerad: 3 november 2022, 09:01

Elevhälsans övriga insatser, skola, förskola och socialtjänst behöver involveras när ett hälsoprogram för barn och unga ska tas fram, anser Socialstyrelsen

Foto: Linda Axelsson/Bildbyrån

Att ta fram ett hälsoprogram för barn och unga kommer att ta fyra år. Det konstaterar Socialstyrelsen i en förstudie, som nu har lämnats till socialdepartementet.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenelevhälsaPeter AlmgrenBarnpsykiatriToppnyheter Kommunal HälsaSBUToppnyheterToppnyheter Psykiatri

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Förstudien bygger på förslagen i Peter Almgrens utredning Börja med barnen, som kom 2021. Där föreslogs ett nationellt hälsovårdsprogram för barn och unga mellan 0 och 20 år med skärpt fokus på psykisk ohälsa. 

Läs också: Utredare vill frigöra mer resurser hos bup 

Men då krävs att fler aktörer än hälso- och sjukvården och elevhälsans medicinska insatser inkluderas, enligt förstudien. Elevhälsans övriga insatser, skola, förskola och socialtjänst behöver medverka när programmet ska tas fram, liksom barn, unga och föräldrar.

Kärnan i programmet ska vara hälsobesök med undersökningar och hälsosamtal samt föräldraskapsstöd.

Peter Almgren föreslog också att Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, ska få i uppdrag att i samråd med berörda myndigheter och aktörer göra kunskapssammanställningar om hälsofrämjande och förebyggande insatser riktade till barn och unga om fysisk och psykisk hälsa.

Det anser Socialstyrelsen vara en bra idé och ökar förutsättningarna för att programmet har bra kvallitet. 

De föreskrifter som behövs ska enligt förstudien tas fram parallellt med programmet, om Socialstyrelsen får juridiska förutsättningar. Fördelen med det anses vara samordningsvinster. 

Kostnaden för att ta fram programmet redovisas i motsvarande resurser för att ta fram kunskapsstöd, men är inte prissatt i kronor i förstudien. Programmet bedöms behöva motsvarande tolv kunskapsstöd och att ta fram programmet beräknas ta fyra år.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev