Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Halv miljon i böter för Karolinska

Publicerad: 9 juni 2016, 10:04

Karolinska universitetssjukhuset ska betala 500 000 i upphandlingsskadestånd för att ha brutit mot lagen om offentlig upphandling, enligt en dom i förvaltningsrätten.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Anledningen är att de hösten 2014 slöt avtal med Capio om artroskopisk kirurgi för barn som är 15 år och yngre, utan föregående annonsering.

Avtalet mellan Karolinska och Capio sträckte sig från den 1 oktober 2014 till 31 december 2015, och enligt konkurrensverket uppgår det totala värdet till minst 7 000 000 kronor. Avtalets värde överstiger direktupphandlingsgränsen och därför skulle Karolinska ha annonserat upphandlingen.

Men Karolinska universitetssjukhuset håller inte med, de anser att direktupphandling var en nödvändighet för att säkra vården för den berörda patientgruppen. Enligt domen anser Karolinska att direktupphandling inte borde tolkas så restriktivt när det gäller allmännyttiga tjänster av liknande art som denna. De motsätter sig också skadeståndets storlek då delar av avtalet sades upp sista januari 2015 och i sin helhet 2 juli, vilket gör att totalvärdet är lägre än konkurrensverkets beräkning.

Förvaltningsrätten ser allvarligt på händelsen och anser att det inte finns förmildrande omständigheter som skulle kunna sänka straffsumman, de skriver att det är en rimlig och avskräckande sanktion.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News