Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Hans aprilskämt lurade chefen – nu är det verklighet

Publicerad: 2 februari 2016, 13:00

För 24 år sedan skämtade barnläkaren Leif Strömberg om en ”barnskriksanalysator”. Nu finns den som app.


1992 fick Norrköpings Tidningar ett pressmeddelande från barnläkaren Leif Strömberg vid den medikoakustiska forskningsenheten på barnkliniken i Norrköping. Efter flera års samarbete med amerikanska forskare och företag hade forskningsenheten lyckats datoranalysera 11 475 inspelade barnskrik och där hittat 235 olika orsaker. Exempelvis hjärnhinneinflammation, kolik och blöt blöja.

Resultat av forskningen blev ett datorprogram, en barnskriksanalysator, som inom 60 sekunder kunde ge svar på varför ett barn skrek. Den kunde till följd av sin storlek i början bara användas på sjukhus, men oroliga föräldrar skulle kunna ringa in och låta sina barn skrika i telefonluren. Tekniken, som var patenterad i alla länder, skulle snart kunna tas i bruk på barnklinikerna i Östergötland förutsatt att inget oförutsett inträffade vid presentationen vid The international congress of medicoacoustic research i Nagoya, Japan, den 1 april.

Rättsreporten på Norrköpings Tidningar genomskådade bluffen men tidningen valde ändå att publicera en artikel i ämnet som ett aprilskämt. Nu, 24 år senare, har ett företag i Taiwan lanserat en mobilapp som genom analys av barnskrik påstås komma fram till fyra olika diagnoser hos spädbarn upp till en månad gamla.

– Så mitt program var ju väldigt mycket bättre, säger en småskrattande Leif Strömberg till Dagens Medicin.

Trots att den nya mobilappen, och den gamla barnskriksanalysatorn, har samma träffsäkerhet, 92 procent, bedyrar Leif Strömberg att han inte är inblandad i den nya uppfinningen.

– Det är en chans på hundra och så slår slumpen ibland, säger han.

Men hur var det då 1992? Blev barnkliniken på Vrinnevisjukhuset nedringd av oroliga föräldrar som lät sina barn skrika i telefon? Nej, nej, nej, intygar Leif Strömberg. Det kom inga samtal. Däremot kom avdelningschefen för neonatalenheten instormande och var förbannad för att Leif Strömberg hade registrerat barnskrik på hennes enhet utan att ha informerat henne.

– Då frågade jag om hon inte hade tänkt på vilken dag artikeln var publicerad, säger Leif Strömberg.

När avdelningschefen efter ett tag insåg att hon gått på ett aprilskämt vände hon på klacken och gick, berättar Leif Strömberg vidare. Han medger att det kanske var lite elakt.

– Men jag trodde inte att människor i sjukvården skulle gå på det.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev