Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Hans Tropp: ”Det är lite hemmabyggen”

Publicerad: 24 november 2014, 07:30

Hans Tropp på Universitetssjukhuset i Linköping, är en av en handfull ortopeder i Sverige som opererar med magnetstag. Och det är lite av en slump.


– Jag hittade det på en utställning i Köpenhamn för kanske tre och ett halvt år sedan. Det var en amerikansk tillverkare som ställde ut på ett skoliosmöte, säger Hans Tropp om magnetstaget med namnet Magec.

Staget som opereras in i ryggen har en motor med en inbyggd magnet. Genom att utanpå kroppen sedan rotera en annan magnet överförs magnetisk energi till motorn som i sin tur förlänger staget. På så sätt kan staget förlängas flera centimeter under uppväxttiden utan ytterligare operativa ingrepp.

Hans Tropp förklarar att den stora fördelen med magnetstaget är att barn med deformiteter i bröstryggen kan fortsätta växa. För 10–20 år sedan utfördes i stället lokala steloperationer vilket i sin tur ledde till att bröstryggen slutade växa och utrymmet för inre organ begränsades och påverkade lungfunktionen negativt.

De senaste tio åren har man i stället gradvis förlängt ryggstaget men det krävde de upprepade operationer som Isacs föräldrar fasade över.

I nuläget är det omkring 30–40 patienter som opererats med magnetstaget i Sverige, i England kanske 1 000, och med tanke på att metoden nyligen fått godkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA tror Hans Tropp att antalet operationer på andra sidan Atlanten kommer att öka kraftigt.

Han är noga med att poängtera att hur behandlingen av patienter med skolios ser ut till stor del beror på om grundorsaken till deformiteten är neuromuskulär sjukdom, medfödd missbildning eller idiopatisk, det vill säga okänd.

Hans Tropp förklarar att det i Sverige bara är fyra–fem ortopeder som utför operationerna och det nya är själva staget, tekniken är i princip samma som använts förut.

– Vi som håller på med det, det är lite hemmabyggen som vi gör. Eftersom man måste kombinera det med andra implantattyper.

Hans Tropp berättar att vissa patienter sedan kan behöva stelopereras när de växt klart. Men inte alla. En patient som opererades för två år sedan är nu förlängd med hela fem centimeter och kontrollerna visar dessutom att han växt lika mycket på båda sidor.

– Om ryggen är rak när han har växt färdigt kan jag bara ta bort de här stagen och fästena. Då finns det ingen anledning att tro att han skulle bli sned av sig själv, så då behöver man inte göra någonting.

Relaterat material

Magnet rätar upp krokig rygg

En artikel i Dagens Medicin gav Isaacs rygg en ny chans

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev