Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Hel årskurs sa nej till hpv-vaccin

Publicerad: 4 november 2016, 09:13

Foto: Melvil/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Alla flickor i årskurs 6 på en Älmhultsskola tackade nej till hpv-vaccination med Gardasil.


Ämnen i artikeln:

HPV-vaccin

Det var under förra läsåret som alla sjätteklassflickor på en skola i Älmhult tackade nej till den erbjudna vaccinationen med Gardasil.

– Det har spridits mycket skrämselpropaganda, säger Lee Von Ahn, verksamhetschef för skolhälsovården i kommunen, till Dagens Medicin.

Har det någonsin hänt tidigare?

– Inte vad jag vet. Men vi har inte hållit på så många år heller.

Har ni agerat på något särskilt sätt efter att det hände?

– Vår uppgift är inte att övertala, utan vi försöker bara säga varför vaccination är bra. Vi informerar, men vi har inte haft någon kampanj av något slag.

Vaccination ska erbjudas alla femte- och sjätteklassflickor kostnadsfritt i Sverige som en del av det allmänna vaccinationsprogrammet sedan några år tillbaka.

Lee von Ahn säger att årskursen som tackade nej inte är så stor, det ”är ingen skola med fem, sex paralleller”. Hon påpekar också att bara för att flickornas föräldrar tackade nej under förra läsåret betyder inte det att de aldrig kommer låta sina barn vaccineras. Lee von Ahn tror också att det var en engångsföreteelse i skolan och kommunen.

– Vi ser i år helt andra siffror, vi ligger på en bra vaccinationstäckning. Nu ligger vi nog på 95–100 procent i Älmhult.

Det har tidigare funnits spekulationer om att hpv-vaccin orsakat pots eller CRPS, främst efter att danska myndigheter slagit larm om att ett 50-tal vaccinerade flickor drabbats av hjärtklappning, yrsel, svimningar eller kroniskt smärttillstånd. Men den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har fastställt att någon sådan koppling inte finns.

Relaterat material

Hpv-vaccin inte kopplat till pots

Bredare hpv-vaccin får klartecken

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

HPV-vaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev