tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Hemligt möte mellan Karolinskas ordförande och sparkad barnhjärtkirurg

Publicerad: 20 november 2014, 11:08

Vare sig Sus eller Karolinska skulle få kännedom om det möte som Per Båtelson hade med den nu avskedade barnhjärtkirurgen.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om den barnhjärtkirurg på Skånes universitetssjukhus i Lund som avskedades sedan det blev känt att han varit med och planerat en liknande privat verksamhet riktad mot utländska patienter i företagets Healthwings regi, se artiklar härintill.

Läkartidningen rapporterar nu om att Karolinskas styrelseordförande Per Båtelson och barnhjärtkirurgen hade ett möte i Sturegallerian i Stockholm den 13 juni i år. Med på mötet var också Svante Norgren, verksamhetschef för Astrid Lindgrens barnsjukhus.

På mötet diskuterades möjligheten att utföra barnhjärtkirurgi på utländska patienter i Karolinskas lokaler men i övrigt spretar bilden något.

Barnhjärtkirurgen vill inte kommentera om mötet hade något med företagets Healthwings planer att göra. Till Läkartidningen säger han att han blev kontaktad med frågan om han var ”intresserad”, men han vill inte säga att det rörde sig om en anställningsintervju.

Svante Norgren uppger att mötet var ett initiativ från Healthwing men nekar till att det skulle ha något att göra med rekryteringen av barnhjärtkirurgen.

Per Båtelson uppger att han, i egenskap av Karolinskas styrelseordförande, blev kontaktad av barnhjärtkirurgens kirurgteam på Skånes universitetssjukhus för att sin tur fråga Svante Norgren om han var intresserad av att träffa Healthwing eller barnhjärtkirurgen.

– Det här kirurgteamet i Skåne har under längre tid opererat utländska barn under ganska svåra omständigheter utomlands och försökt ta hem dem eftersom de inte har fullt upp att göra i Sverige, säger Per Båtelson till Läkartidningen.

Vid tillfället för mötet var Per Båtelson både delägare och styrelseledamot i Healthwing, och han är dessutom far till företagets vd Jonas Båtelson. Per Båtelson uppger att han inte såg någon konflikt mellan sina olika uppdrag då det bland annat rörde sig om att operera utländska patienter.

Per Båtelson ska också ha meddelat sin son att ”vi” av diskretionskäl skulle stå för barnhjärtkirurgens flygbiljett.  Men han tycker inte att det kan uppfattas som att han sitter på dubbla stolar.

– Absolut inte i det läget, och framförallt inte om man tittar bakåt vad som hänt. Jag tycker att jag skött eventuellt jäv på ett föredömligt sätt genom att kliva av innan det som hände i Skåne hände, säger han till Läkartidningen.

Relaterat material

Avskedad barnhjärtkirurg väcker föräldrars oro

“Business as usual” i barnhjärtkirurgin

”Det fanns inte på kartan att vi skulle sabotera verksamheten i Lund.”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev