Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Hjärnskakning gav symtom på sikt

Publicerad: 5 mars 2012, 21:00

Konsekvenserna av lindrig traumatisk hjärnskada hos barn kan vara värre än vad man tidigare känt till, enligt en ny studie.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är amerikanska forskare som följt 186 barn som sökt akut vård för lindrig traumatisk hjärnskada.

Slutsatsen är att dessa barn löpte större risk att ha olika hjärnskakningsrelaterade symtom, till exempel huvudvärk och glömska, ett år efter att skadan inträffat, jämfört med en kontrollgrupp av barn som sökt akut för ortopediska skador.

Ju värre huvudskadan var desto större var risken att barnen skulle ha bestående symtom.

Enligt forskarna har det tidigare funnits en uppfattning att milda traumatiska hjärnskador inte har så stor långsiktig påverkan på barn. Men de aktuella resultaten, liksom annan nyare forskning, skulle alltså visa att så inte är fallet, enligt forskarna.

De anser att sjukvården måste kunna identifiera vilka barn som löper risk att påverkas på sikt så att de kan få en lämplig uppföljning och behandling.

Bakom studien, som publiceras online i tidskriften Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, står forskare vid bland annat Ohio State University i Columbus, USA.

Läs abstract till studien:  Reliable Change in Postconcussive Symptoms and Its Functional Consequences Among Children With Mild Traumatic Brain Injury . Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, publicerad online den 5 mars 2012.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev