Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Hjärtsjuka barn följs i dokumentärserie

Publicerad: 29 december 2014, 11:50

Tvåårige Wille undersöks av barnsköterskan Annie Hansson. Visas i SVT:s dokumentärserie Rakt in i hjärtat.

Foto: SVT

På Barnhjärtcentrum i Lund behandlas årligen 300-350 barn med hjärtproblem. I dokumentärserien, Rakt in i hjärtat, får tittarna följa några av barnen med deras familjer.

Ämnen i artikeln:

Neonatalvård

Nästa vecka, den 8 januari, visar SVT det första avsnittet av sex, där tittarna i en programserie får följa operationer samt möta patienter och vårdpersonal vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Vi vill visa hur högspecialiserad rikssjukvård fungerar i Sverige och vad som döljer sig bakom de enskilda fallen, både ur barnets perspektiv och ur ett medarbetarperspektiv på SUS. Vi vill också visa att det är en vårdprocess, där hela kedjan måste fungera, säger Elisabeth Olhager, verksamhetschef för barnkirurgi och neonatalvård, till Dagens Medicin.

I serien följs elva barn, med ett åldersspann från nyfödda till tonåringar, med deras familjer.  Fokus ligger på att följa familjerna i en vardag, både hemma och på sjukhus.

Efter att en tv-serie spelats in på Akademiska sjukhuset i Uppsala stämdes landstinget för ett av avsnitten och det har Barnhjärtcentrum i Lund haft i åtanke när beslutet att vara med i dokumentärserien togs.

– För- och nackdelar vägs alltid mot varandra. Det viktigaste är att beslutet är väl genomtänkt och att vi värnar om både patientsäkerhet och integritet. Vi har givetvis händelsen i Uppsala i åtanke och har varit noggranna med att reglera medverkan med patienter och anhöriga i avtal, som ger familjerna möjlighet att ångra sig. Sedan domen kom har vi inte tillåtit filmning av patienter inne på sjukhuset, säger Elisabeth Olhager.

Relaterat material

Sjukhus stäms efter tv-program

Avskedad barnhjärtkirurg kräver skadestånd

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev