lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Högre risk för adhd när mamman åt paracetamol

Publicerad: 24 februari 2014, 21:00

Barn till mödrar som tagit smärtläkemedlet paracetamol under graviditeten tycks drabbas oftare av adhd, enligt en ny studie från Danmark som publiceras i Jama Pediatrics.

Ämnen i artikeln:

BarnsjukdomarAdhd

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Uppdaterad tisdag 25 feb kl 14.25 med kommentar av Hans Sjögren.

Undersökningen omfattade totalt över 64 000 barn, vars mödrar i mer än hälften av fallen uppgav att de tagit paracetamol under graviditeten.

Barn till dessa mödrar hade 37 procents ökad risk att ha fått diagnosen hyperkinetisk störning, som är en allvarligare form av adhd, jämfört med barn vars mödrar inte använt paracetamol under graviditeten. Vidare var paracetamol under graviditeten kopplat till 29 procents ökad risk att barnet skulle ha fått läkemedel mot adhd utskrivna vid minst två tillfällen fram till som längst 13 års ålder.

Enligt forskarna var sambanden starkare ju längre tid som modern använt paracetamol.

Men då studien var av observationstyp kan resultaten inte fastslå något orsakssamband. Forskarna påpekar dock att kopplingarna kvarstod sedan de justerat för olika möjliga orsaksfaktorer, som om mödrarna drabbats av infektion under graviditeten och mödrarnas mentala hälsa.

Enligt nuvarande rekommendation är paracetamol förstahandsmedlet mot smärta och feber under graviditeten. Men efter att en annan studie nyligen visat att paracetamol under graviditeten var kopplat till sämre neurologisk utveckling hos avkomman utreds för närvarande på EU-nivå om rekommendationerna behöver ändras.

Den aktuella studien kommer nu att vägas in i denna pågående utredning, enligt Hans Sjögren, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

– I nuläget ser vi dock inget skäl att ändra vår rekommendation, även om detta är en välgjord studie. Paracetamol är det minst dåliga av dagens tillgängliga smärtläkemedel att använda under graviditet, säger han.

Vilka är det viktigaste skälen till att resultaten eventuellt inte skulle stämma?

– Det kan i denna studie inte uteslutas att andra faktorer än intag av paracetamol påverkat resultaten. En faktor skulle kunna vara att det är kvinnor som har mer bekymmer av medicinska eller eventuellt sociala orsaker har högre benägenhet att ta smärtläkemedel. Sådana effekter är svåra att justera för, säger Hans Sjögren.

Läs abstract till studien:

Zeyan Liew med flera: Acetaminophen Use During Pregnancy, Behavioral Problems, andHyperkinetic Disorders. Jama Pediatrics, publicerad online den 24 februari 2014. DOI: 10.1001/jamapediatrics.2013.4914

Relaterat material

Inga nya råd om värk

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev