Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Hon uppmärksammas för ledarskap i BB-kris

Publicerad: 16 februari 2018, 14:00

BRA KLIMAT. Maria Hedström (till höger), chefbarnmorska på BB Södertälje, har skapat ett gott arbetsklimat som gör att personalen gärna stannar. Här tittar hon till det nyfödda barnet Ali tillsammans med sin kollega Joanna Kicka.

Foto: Adam Wrafter

En klippa som står fast när det krisar. Så beskrivs Maria Hedström, chefbarnmorska på BB Södertälje, som lyckats att både behålla och rekrytera personal mitt under brinnande förlossningskris.


Jag har för lite tid att uppmuntra och heja på dem som gör ett jätte­bra jobb. – Maria Hedström, chefbarnmorska på BB Södertälje.

Hon är en av tre finalister i kategorin Årets Ledarskapsinsats 2018, en utmärkelse som Försvarsmakten står bakom och som tidningen Chef delar ut den 8 mars.

– Jag tycker att nomineringen är mycket mina medarbetares pris. Vi har gjort en otroligt snabb expansion de senaste åren under förlossningskrisen i Stockholm, säger en blygsam Maria Hedström.

I dag basar Maria Hedström över drygt 100 personer på BB Södertälje, där hon varit chefbarnmorska i tre och ett halvt år. Under hennes tid har antalet förlossningar ökat från 1 500 år 2015 till nästan 2 200 år 2017. Ökningen beror på bristen på förlossningsplatser i Stockholm ­sedan BB Sophia lagt ner och Södra BB på Södersjukhuset stängt. ­Hennes närmaste chef, Henrik Overödder, tvekar inte att hylla Maria Hedströms ledarstil.

– Vi har expanderat med 20 procent per år, två år i rad, och att det har gått så bra beror mycket på Maria, hennes ihärdighet och på den fantastiska personalgrupp hon samlat och leder.

– Hon har inga problem med att erkänna om något blivit fel och hon har en sund självironi, vilket skapar ett klimat med högt i tak och god stämning, säger Henrik Overödder, verksamhetschef för området Kvinnor-barn på Södertälje sjukhus.

Trots stundtals svarta krigsrubriker om den hårt pressade förlossningsvården i landet har BB Södertälje inte haft problem att behålla och rekrytera personal. Maria Hedström hymlar inte med att arbetsmiljön är tuff, men menar att det går skapa hyfsade förutsättningar om personalen känner tillit och får mandat att vara med och utveckla verksamheten.

Ett av dessa förbättringsprojekt i Södertälje går ut på att förbättra vården för utlandsfödda kvinnor som inte kan svenska. Forskning visar att de ofta har mycket oro inför sin förlossning.

– Nu får de komma och göra studie­besök hos oss vid flera tillfällen tillsammans med en barnmorska eller en undersköterska på avdelningen och en tolk, där vi berättar hur verksamheten fungerar och vad de har att förvänta sig så att de kan förbereda sig inför förlossningen, säger Maria Hedström.

För egen del ser hon storleken på arbetsgruppen som en utmaning. Att basa över 100 personer innebär en stor risk enligt henne att man som ledare lägger för mycket tid på det som inte fungerar i stället för att utveckla det som är bra.

– Jag har för lite tid att uppmuntra och heja på dem som gör ett jättebra jobb. De får göra det ganska ofta utan särskilt mycket uppmärksamhet, säger Maria Hedström.

Hon berättar att hon själv inte hade jättemycket chefserfarenhet när hon rekryterades till BB Södertälje från mödravården i norra Botkyrka, som hon ledde under fem år.

– Det fanns människor här som såg potential i mig och som har gett mig bra stöd och uppmuntran under hela vägen. De gav mig bollen och jag fick springa med den, säger Maria Hedström.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev