Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Hopp om blodprov mot förtida födsel

Publicerad: 8 juni 2018, 07:32

Att bebisar föds för tidigt är ett omfattande hälsoproblem.

Foto: Thinkstock

Ett enkelt blodprov ser ut att kunna förutsäga risken för tidig förlossning, enligt en pilotstudie i tidskriften Science.


Testet ska med uppemot 80 procents säkerhet kunna fastställa huruvida en graviditet kommer att sluta med prematur födsel, enligt ett pressmeddelande från forskningsteamet vid Stanford-universitetet i Kalifornien. Testet är ännu långt ifrån kliniskt bruk.

Blodprovet kan ange hur långt gången graviditeten är med nästan lika stor pålitlighet och till mindre kostnad än ultraljud, enligt forskarna som är hemmahörande i USA och Danmark.

Att bebisar föds för tidigt är ett omfattande hälsoproblem, och den vanligaste bidragande faktorn i att barn dör före fem års ålder runtom i världen. Ändå kommer förtida födslar ofta helt oväntat, och det finns ingen etablerad metod för att i varje enskilt fall avgöra risken.

Studiens resultat baseras på blodprov från 31 gravida kvinnor i Danmark och 38 i USA. Provet kan detektera förändringar i så kallat cirkulerande RNA. Det kan i sin tur ge information om graviditeten och risken för så kallad prematur födsel, enligt forskarna.

"Jag har lagt mycket tid genom åren på arbetet med att förstå förtida förlossningar. Detta är de första verkliga, betydande vetenskapliga framstegen kring problemet på lång tid", förklarar Mads Melbye i ett pressmeddelande. Han gästforskar i Kalifornien men är i vanliga fall chef för SSI, Statens Serum Institut, i Köpenhamn.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev