Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Hoppfullt för vaccin mot RS-virus

Publicerad: 13 november 2015, 12:48

Att utveckla ett vaccin mot RS-virus har visat sig vara svårt. Men nu har en tidig studie tagit forskningen ett steg framåt.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

RS-virus är en vanlig orsak till övre luftvägsinfektion, och den vanligaste orsaken till allvarlig luftvägsinfektion hos barn under ett år. I tidigare försök har vaccinkandidaterna gett för kraftiga biverkningar i form av en RS-virusinfektion.

Men i en fas 1-studie publicerad i Science Translational Medicine gav en ny vaccinkandidat både barn och vuxna ett starkt immunsvar utan tecken på att de utvecklat infektion. Vaccinet testades på barn och vuxna som tidigare haft RS-virusinfektion, men också på barn som inte tidigare haft någon sådan infektion. Hos de barn som inte tidigare varit utsatta för viruset var immunresponsen starkare.

De vanligaste negativa händelserna var förkylning, hosta och väsande andning. Ett barn utvecklade en RS-virusinfektion, men när det granskades visade det sig att vaccinet troligtvis inte fungerat på barnet och att smittan inte kom från vaccinet.

I en så kallad fokusartikel till studien påpekas att detta är första gången som ett vaccin mot RS-virus gett ett önskat immunsvar. Artikelförfattaren menar att biverkningarna kan vara acceptabla när de vägs mot nyttan, men det behöver större och senare studier svara på.

Studien var randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad. Totalt ingick 60 personer i studien. Vaccinet gavs genom näsan som spray. Vaccinkandidaten är baserad på levande försvagat virus som genom att framkalla en mild infektion i kroppen ger upphov till ett bestående immunsvar. Vaccinet innehåller RS-virus som modifierats så det saknar proteinet M2-2, vilket gör att det inte kan replikera.

I dag finns det inget vaccin mot virusinfektionen, men det finns ett virushämmande medel som ges till barn med hög risk för allvarlig RS-virusinfektion.

Läs mer i abstract:

Ruth Karron med flera. A gene deletion that up-regulates viral gene expression yields an attentuated RSV vaccine with improved antibody responses in children. Science Translational Medicine, publicerad online 4 november 2015. Doi: 10.1126/scitranslmed.aac8463

AMINA MANZOOR

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev