Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

HPV-skyddet hos flickor ökar

Publicerad: 23 april 2019, 11:27

Foto: Thinkstock

Andelen tolvåriga flickor som vaccinerar sig mot HPV ökar och ligger nu på 84 procent. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenVaccinHpv-vaccin

Vid liknande mätningar från tidigare år har täckningsgraden placerats mellan 75 och 80 procent, men i år har den alltså stigit en bra bit över 80-strecket. Utvecklingen gäller för hela landet och kan bero på en faktiskt ökning av andelen flickor som vaccinerar sig mot HPV, humant papillomvirus. En annan delförklaring kan också vara förbättrad registrering, tror Folkhälsomyndigheten.

– Det är väldigt positivt att allt fler flickor vaccinerar sig. Det innebär en minskad risk för att drabbas av allvarliga cellförändringar och livmoderhalscancer senare i livet. Men självklart strävar vi efter att ännu fler ska vaccinera sig så att skyddseffekten ökar ytterligare, säger Folkhälsomyndighetens epidemiolog Tiia Lepp i ett pressmeddelande.

Å andra sidan förekommer det fortfarande underrapportering till vaccinationsregistret, enligt myndigheten.

Sedan 2012 har vaccination av flickor mot HPV ingått i det allmänna nationella vaccinationsprogrammet. Folkhälsomyndigheten har föreslagit för regeringen att även pojkar ska omfattas av programmet.

Relaterat material

Kraftig minskning av cellförändringar efter hpv-vaccinering

Blekinge först med HPV-vaccin för pojkar

Flickor får bredaste hpv-vaccinet

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev