Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Hundratals barn om året skadas vid fall från skötbord

Publicerad: 10 juli 2009, 12:24

Hundratals barn om året skadas vid fall från skötbord

Foto: Foto: Photos.com

Varje år kommer hundratals barn till vården efter att ha fallit från skötbord. En fjärdedel av dem har så allvarliga skador att de måste läggas in på sjukhus.


Statistiken över skadorna har tagits fram av Myndigheten för samhällsskydd och krisberedskap, MSB. Sedan 2001 har i genomsnitt 600 barn om året kommit till landets akutmottagningar efter att ha ramlat ned från skötbord. 2007, som är det senaste året det finns siffror för, var antalet uppe i omkring 800.

Sammanställningen visar även att två tredjedelar av barnen drabbas av huvudskador. Hos ett av fyra barn är skadorna så allvarliga att de måste läggas in på sjukhus.

För att få bukt med problemet vill Konsumentverket införa skärpta EU-regler för hur skötborden ska utformas. Tillsammans med MSB går myndigheten även ut med rekommendationer om hur föräldrar bör agera för att minimera riskerna.

Det handlar bland om att alltid hålla en hand på barnet och se till det finns höga kanter på minst tre av bordets sidor, skriver de två myndigheterna i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev