fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Informationsmaterial ska få fler att amma

Publicerad: 7 december 2018, 13:35

Hanna Waernér, tf biträdande verksamhetschef kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset, hoppas få fler nyblivna mammor att amma efter upplysning.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

I Uppsala ska alla blivande och nyblivna mammor få samma information om amning oavsett vem i vårdkedjan de möter.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Barnmorskor, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor inom BB/förlossning på Akademiska sjukhuset har precis varit på kurs i amningsstöd. Tidigare i höst gick barnmorskorna inom mödravården samma utbildning i Uppsala. Planen är att även barnhälsovården ska göra detsamma nästa år.

Syftet är att vässa kommunikationen.

– Vi har en grundläggande amningsstrategi, men amning är svårt och speglas mycket av egna erfarenheter och tyckande. Nu har forskare tagit fram informationsmaterial för hela vårdkedjan så att budskapet blir enhetligt, säger Hanna Waernér, tf biträdande verksamhetschef kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset.

Endagskursen är en del av ett forskningsprojekt där även Region Gotland deltar. En som gått kursen i Uppsala är Maria Wickström, barnmorska sedan sex år.

– Vi får nu ett tydligt och icke dömande informationsmaterial som vi kan visa föräldrarna. Det blir en trygghet även för oss. Vi vill komma ifrån egna värderingar och i stället jobba utifrån vetenskaplig evidens, säger Maria Wickström.

Informationsmaterialet med text och bilder bygger på tio steg för framgångsrik amning, enligt Unicef och Världshälsoorganisationen, WHO. Det som nämns är egentligen inga nyheter. Hud mot hud, det nyfödda barnets beteende, hälsofördelar med amning… Men det ger ändå en bra påminnelse om vad som gäller, tycker Maria Wickström.

– Vad gör vi egentligen när barnet är fött? Får det ligga helt ostört på mammans bröst tills det ammas? Eller tar vi en vikt även om det är ett friskt fullgånget barn? Mår barnet dåligt måste man vidta åtgärder, men annars kan man tänka efter en extra gång. Är den här vårdhandlingen nödvändig just nu? säger hon.

Kursen handlar också om att vara uppmärksam på hur den egna arbetsplatsen ser ut. Står det nappflaskor så att föräldrar ser? De små barnsängarna – plastbaljorna – som ofta finns på BB är inte heller perfekta ur amningssynpunkt.

– Har vi sängarna kanske det blir så att barnet ligger där i stället för hud mot hud, säger Maria Wickström.

Trots att det finns flera hälsofördelar med amning minskar andelen kvinnor som ammar i Sverige. I Uppsala ammar fler kvinnor helt i sex månader jämfört med på många andra ställen, men trenden är nedåtgående. Akademiska sjukhuset vill gärna ändra på det med kursen. Ett bra stöd handlar om medvetna val, inte tvång.

– Man kan vara en superbra mamma utan att amma. Vårt mål är att man som nybliven mamma ska känna att man har fått tillräcklig information för att göra ett bra val, säger Hanna Waernér.

Steg som främjar amning

• Låta barnet så snart som möjligt efter förlossningen ligga hud mot hud hos mamman under en till två timmar.
• Inte ge nyfödda barn annan föda än bröstmjölk, såvida det inte är medicinskt motiverat.
• Låt föräldrar och nyfödda barn vara tillsammans dygnet runt.
Källa: Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev