Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Inga åtgärder mot Vidarkliniken

Publicerad: 1 juli 2011, 13:51

Stockholms läns landsting vidtar inga åtgärder mot Vidarkliniken i Järna med anledning av klinikens kritiserade råd om mässling.


Det var för drygt tre veckor sedan som barnläkaren Mats Reimer avslöjade att Vidarkliniken lagt ut tveksamma råd om mässling på klinikens hemsida. I råden skrev man att det inte finns tillräckligt med forskning för att bedöma fördelarna och nackdelarna med vaccination mot mässling. Kliniken avrådde också från febernedsättande läkemedel och uppmanade föräldrarna att borsta barnen så att utslagen sprider sig över hela kroppen.

Jackie Swartz, barnspsykiater och ledamot i Vidarklinikens styrelse, försvarade råden i en intervju i Dagens Medicin. Men nu säger Henrik Almkvist, chefläkare i Stockholms läns landsting, att han har fått garantier för att kliniken inte ska sprida dessa råd vidare till föräldrar.

– Den felaktiga informationen har tagit bort från hemsidan och vi har haft ett bra och klargörande möte med kliniken, säger Henrik Almkvist till Dagens Medicin.

Mats Reimer krävde att Stockholms läns landsting skulle säga upp sitt avtal med Vidarkliniken om de inte kunde leva upp till samma krav som andra vårdcentraler. Men någon uppsägning av avtalet är nu alltså inte aktuellt.

– Vi vidtar inga ytterligare åtgärder med anledning av detta, säger Henrik Almkvist.

Relaterat material

”Råden liknar barnmisshandel”

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News