Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Ingen koppling mellan SSRI och fosterdöd

Publicerad: 2 januari 2013, 10:34

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Gravida kvinnor som tar antidepressiva SSRI-läkemedel löper inte ökad risk att deras avkomma ska dö som foster eller spädbarn, enligt en ny nordisk studie i tidskriften Jama.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Tidigare forskning har pekat på risker med användning av SSRI under graviditeten, till exempel att nyfödda barn får övergående abstinensproblem, skriver forskarna bakom den nya studien.

Men de här riskerna innefattar alltså inte ökad dödlighet för barnet under foster- eller spädbarnstiden, enligt den analys som forskarna gjort av 1,6 miljoner födslar i de fem nordiska länderna under åren 1996 till 2007.

Visserligen var dödsfallen vanligare bland barn vars mödrar hämtat ut SSRI på apoteken under graviditeten, jämfört med dem vars mödrar inte hämtat ut läkemedlen.

Men när forskarna justerat analysen för förekomst av psykisk sjuklighet, ålder och rökning, så gick det inte längre att koppla SSRI-användning till ökad foster- och spädbarnsdödlighet.

Forskarna poängterar att man för varje kvinna måste väga de risker som ändå finns med SSRI under graviditet mot de risker som finns med att låta en depression gå obehandlad, till exempel ökad risk för självmord och ökad risk för för tidig förlossning.

Bakom studien står forskare från de fem nordiska länderna, verksamma vid bland andra Karolinska institutet i Solna och Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap i Göteborg.

Läs abstract till studien:

Olof Stephansson med flera. Selective Serotonin Reuptake Inhibitors During Pregnancy and Risk of Stillbirth and lnfant Mortality. Jama 2013; 309: 48–54. DOI:10.1001/jama.2012.153812.

Relaterat material

SSRI höjde trycket i nyföddas lungor

Antidepressiva medel kopplas till förhöjd risk för missfall

Depression hos gravida kopplas till tidig födsel

Seroxat kan öka risken för fosterskada

Antidepressiv medicin kan ge nyfödda barn abstinens

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev