Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Ingen Nezeril till små barn

Publicerad: 18 oktober 2013, 14:58

Näsdroppar och nässprej av märket Nezeril som är avsedda för barn under två år ska avregistreras på tillverkarens begäran.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det är läkemedelsbolaget Glaxosmithkline som har bett Läkemedelsverket att avregistrera deras Nezeril-produkter som är avsedda för barn som är mellan en månad och två år gamla.

Orsaken är att företaget vill följa de nationella rekommendationerna i Storbritannien även i resten av världen. I Storbritannien får inte avsvällande förkylningsmediciner användas till barn under sex år.

Läkemedelsverket gjorde en utredning 2009 av hur säkra receptfria förkylningsläkemedel för små barn är. Orsaken var rapporter om allvarliga biverkningar i andra länder inom EU.

Myndigheten kom dock fram till att användningen inte behövde begränsas. Rapporterna om biverkningar gällde främst läkemedel som sväljs. I Sverige används framför allt näsdroppar som bara innehåller en dos per förpackning samt nässprej, vilket gör det lättare att dosera läkemedlet noggrannt.

De produkter som nu avregistreras är Nezeril 0,1 mg/mL nässprej och näsdroppar. Båda produkterna innehåller oximetazolin och får säljas utan recept.

Efter att produkterna försvunnit från marknaden vid årsskiftet får barn som är under ett år nöja sig med fysiologisk koksaltlösning. För barn över ett år finns det andra avsvällande nässprejer som innehåller substansen xylometazolin.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News