söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Ingen vaccinering, inget bidrag

Publicerad: 13 april 2015, 05:54

Foto: Thinkstock

Australiens premiärminister Tony Abbott tänker dra in det statliga stödet för föräldrar som vägrar att vaccinera sina barn.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

På söndagen meddelade han att landet kommer införa en ”ingen spruta, inga pengar”-politik.

Beslutet följer en debatt som pågått i landet kring barns immunförsvar. De som är emot vaccinering har uppfattningen att det kan vara skadligt för barn att vaccineras mot dödliga sjukdomar.

– Det är här ett väldigt viktigt ställningstagande för folkhälsan från vår regering. Det är viktigt att våra barn och familjer är trygga, sade Abbott till reportrar i Sydney.

Om beslutet godkänns av parlamentet så kommer det innebära att föräldrar som vägrar vaccinera sina barn förlorar utbetalningar på runt 15 000 australiska dollar, eller runt 100 000 svenska kronor per år och barn, från och med 2016. De förlorade utbetalningarna inkluderar barnbidrag och andra skatteförmåner för familjer.

I Australien har uppskattningsvis 90 procent av alla ettåringar vaccinerats de senaste fem åren. Men regeringen tror att runt 39 000 barn under sju år är ovaccinerade, vilket är en ökning med 24 000 barn de senaste årtiondet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev