Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Inget stöd för att datorer hjälper barn med adhd

Publicerad: 2 december 2009, 10:37

Inget stöd för att datorer hjälper barn med adhd

Foto: Foto: Photos.com

En fjärdedel av landets skolor har köpt in datorprogram för barn med adhd. Men en ny SBU-rapport ger inte stöd för att programmen minskar symtom.


SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, publicerar i dag, onsdag den 2 december, en rapport där datorprogram för barn med adhd har utvärderats. Framför allt är det program som syftar till att träna arbetsminnet som används i Sverige. Arbetsminnet är kopplat till att kunna bearbeta intryck på kort tid. Teorin är att personer med adhd har nedsatt arbetsminne.

Två sådana program som båda är upplagda som datorspel används i svenska skolor.

Av de studier som SBU fann var det endast två som bedömdes klara kriterierna för att ingå i myndighetens analys och av dessa bedömdes den ena ha låg kvalitet.

– Vi har letat efter studier för hur programmen påverkar adhd-symtom, inte arbetsminnet, eftersom det är symtomen man vill åt. För det ena programmet finns endast en randomiserad studie och för det andra finns ingen. På det underlaget har en fjärdedel av landets skolor köpt in något av datorprogrammen, säger Agneta Pettersson, projektledare på SBU.

Hon påpekar att myndigheten inte är ute efter att såga programmen.

– Det är en tilltalande metod, men vi kan konstatera att det ännu saknas tillräckligt stöd för att den fungerar mot symtom på ADHD, säger Agneta Pettersson som hoppas på fler studier.

Det finns ytterligare en sorts datorprogram som används av personer med adhd. Metoden som heter neuro­feed­back går ut på att barn med hjälp av ett datorprogram ska träna på att koncentrera sig. SBU fann inte heller stöd för denna metod.

Rapporten är en så kallad SBU Alert där myndigheten gör snabba bedömningar av nya metoder.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev