Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Inget vårdval inom bup i Region Skåne

Publicerad: 6 februari 2020, 07:00

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Det blir inget vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin i Region Skåne. Förslaget kommer att röstas ner i hälso- och sjukvårdsnämnden i dag.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneBarnpsykiatri

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Protesterna mot att införa vårdval inom bup i Skåne har varit kraftiga. Chefsöverläkarna skrev i en debattartikel i januari i Helsingborgs Dagblad att ”införs vårdval får det katastrofala effekter". Senare begärde också Läkarförbundet central förhandling kring införandet.

Redan från början var det klart att den politiska oppositionen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle rösta nej till införandet. Nu har även Sverigedemokraterna sagt att partiet kommer att rösta nej vid torsdagens möte i hälso- och sjukvårdsnämnden. Därmed kommer förslaget att röstas ner.

– Vi får släppa tanken på vårdval ett tag. Detta hade utretts i ett år och det tar kraft och energi från tjänstemännen i Region Skåne. Nu får vi försöka hitta andra sätt att minska vårdköerna, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande till Sydsvenskan.

I början av januari fick politikerna skrinlägga planerna på att införa ett helt vårdval inom Öron-, näsa- och hals-sjukvården, även det efter kritik från bland annat Skånes universitetssjukhus.

Relaterat material

Psykiatrer dömer ut skånskt vårdval inom bup

Beslut om bup-vårdval skjuts upp i Skåne

Planerna på ytterligare vårdval i Skåne stoppas

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev