söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Jordnötsallergi kan undvikas genom tidigt intag av jordnötter

Publicerad: 23 februari 2015, 22:00

Spädbarn med risk för jordnötsallergi fick antingen undvika jordnötter helt eller äta små mängder varje dag. De som åt jordnötter utvecklade allergi i mycket mindre utsträckning, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.

Ämnen i artikeln:

BarnsjukdomarMatallergi

Jordnötsallergi är en ökande form av födoämnesallergi och kan i värsta fall orsaka allergisk chock, anafylaxi. På grund av denna risk uppmanas barn med jordnötsallergi att undvika jordnötter och har ofta en adrenalinspruta med sig hela tiden.

Forskarnas hypotes var att genom att tidigt utsätta immunförsvaret för jordnötter, så skulle ett skyddande immunsvar, i stället för det allergiska, utvecklas. I den publicerade studien delades över 600 barn mellan fyra och elva månader upp i två grupper. Den ena gruppen undvek jordnötter och den andra fick äta ett mellanmål med små mängder jordnötter varje dag. Alla barn som ingick i studien hade svårt eksem och/eller äggallergi och riskerade därför att utveckla jordnötsallergi.

Vid fem års ålder testades vilka barn som hade utvecklat jordnötsallergi. I gruppen som undvikit jordnötter hade 17 procent av barnen utvecklat allergi och i gruppen som fick jordnötter var motsvarade siffra bara 3 procent. Studien är den första randomiserade studien vars mål var att förebygga födoämnesallergi.

Resultaten i studien tyder på att det är fel att rekommendera att barn som har risk för att utveckla matallergier ska undvika livsmedlet, menar forskarna.

Hela studien kan du läsa här:
Du Toit G med flera. Randomized trial of peanut consumption in infants at risk of peanut allergy. New England Journal of Medicine. Doi: 10.1056/NEJMoa1414850 (2015).

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev