Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Jourläkare frånsäger sig patientansvar i protest

Publicerad: 21 juli 2009, 08:22

Läkarna på medicinkliniken vid Sjukhuset i Varberg frånsäger sig ansvaret för barn som kommer in akut sjuka under natten.


Besparingarna på Sjukhuset i Varberg innebär att läkare som har nattjour på medicinkliniken kan få ta emot akutpatienter under 18 år. Redan i våras skickade 20 av läkarna en skrivelse till sjukhusledningen där de förklarade att de inte har rätt kunskaper för den nya uppgiften. Trots det har ingenting hänt.

Nu skjuter läkarna över ansvaret på ledningen genom att alltid skriva en anteckning om att de inte anser sig ha rätt kompetens i de akut sjuka barnens journaler.

– När en patient kommer in gör vi det vi kan efter bästa förmåga, men ansvarsmässigt kan vi inte stå för en bra bedömning, säger den fackliga representanten Niklas Brywe till Hallands Nyheter.

Sjukhuschefen Kristina Wallentin anser att läkarna gör fel och hävdar att hon har diskuterat saken med företrädare för Hallands läkarförening.

– Vi är överens om att man är skyldig att fullfölja sin arbetsuppgift och att det finns ett enskilt patientansvar, säger hon till Hallands Nyheter.

Relaterat material

Kritiserat sjukhus granskas

Miljonbesparingar i Varberg

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev