Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Känd vårdpolitiker dömer ut motstånd mot omskärelse

Publicerad: 4 augusti 2009, 08:46

Sjukvårdspolitikern Birgitta Rydberg (fp) läxar upp de läkare som inte vill omskära småpojkar. ”Vakna upp!”, skriver hon i en debattartikel.


Sedan i våras rekommenderar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, landstingen att erbjuda omskärelse av småpojkar. Beslutet har väckt starka känslor inom läkarkåren. Bland annat har Gunnar Göthberg, ordförande i Svensk barnkirurgisk förening, sagt att manlig omskärelse kan jämställas med kvinnlig könsstympning.

Nu får de kritiska läkarna mothugg av folkpartisten Birgitta Rydberg, biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. Enligt henne är det en självklarhet att landstingen ska erbjuda omskärelse. Alternativet, menar hon, är att ingreppet utförs av  klåpare  som utsätter barnen för onödiga risker.

Omskärelse har funnits i tusentals år och sker i hela världen. Att tro att man som läkare kan hindra detta för att man saknar egen insikt i denna fråga är naivt. Men många föräldrar skulle nog dessutom uppfatta det som att deras religion inte respekteras , skriver Birgitta Rydberg i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Läs debattartikeln:

 Barn ska inte behöva omskäras av klåpare  (i Svenska Dagbladet)

Relaterat material

Barnkirurger kritiska mot beslut om omskärelse

SKL rekommenderar alla landsting att omskära pojkar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev