Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Kejsarsnitt ökar astmarisk

Publicerad: 2 december 2008, 10:39

Kejsarsnitt ökar astmarisk

Foto: Foto: Photos.com

Barn som förlösts med kejsarsnitt är mer benägna att utveckla astma. Det visar en ny schweizisk studie.


En norsk studie som presenterades i juli antydde att kejsarsnitt är kopplat till en förhöjd risk för astma bland barn. Nu bekräftas resultaten av en stor schweizisk studie, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Luftvägarna hos omkring 3 000 barn undersöktes kontinuerligt från födseln. Vid åtta års ålder hade runt 12 procent diagnostiserats med astma.

9 procent av barnen hade fötts med hjälp av kejsarsnitt och dessa barn hade 80 procents högre risk att utveckla astma, jämfört med dem som fötts vaginalt.

De bakomliggande orsakerna tror forskarna har att göra med att barn som föds med kejsarsnitt inte i samma utsträckning utsätts för mammans bakterier efter att ha fötts vaginalt – något som hjälper till att initiera barnets egna immunsystem.

Caroline Roduit, en av forskarna bakom studien som utförts vid Kinderspital Zurich i Schweiz, uppger till medicinska tidskriften Thorax att kejsarsnitt allt oftare utförs på begäran av västerländska kvinnor, utan särskild medicinsk anledning. Hon anser därför att mammor bör informeras om risken de utsätter sina barn för genom att välja kejsarsnitt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev