Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Kikhosta bland spädbarn ökar igen

Publicerad: 12 oktober 2016, 11:11

Hittills i år har 349 fall av kikhosta rapporterats i Sverige, varav 51 fall bland spädbarn.


Förra året vårdades 41 spädbarn i Sverige på sjukhus på grund av kikhosta, visar en nyligen släppt årsrapport om sjukdomen.

– Det som oroar är att vi haft en oväntat stor uppgång nu under hösten. I våras såg det ut att bli ett lugnt år, men i både augusti och september i år har vi fått in fler fall än samma månader förra året, säger Bernice Aronsson, barnläkare och utredare vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Vaccin mot kikhosta ingår i barnvaccinationsprogrammet. Enligt Folkhälsomyndigheten är det viktigt att erbjuda vaccin så tidigt som möjligt, från 2,5 månaders ålder.

– Några åtgärder kan förhindra allvarlig kikhosta bland spädbarn. Det är vaccination i tid, tidig provtagning och tidig förebyggande antibiotikabehandling. Det är viktigt att tänka på att kikhosta förekommer, säger Bernice Aronsson i pressmedelandet.

Men för de allra yngsta barnen, som inte hunnit få den första sprutan ännu, kan sjukdomen vara livsfarlig. För två år sedan dog Frida Idéns dotter Ester, berättar SVT. Hon blev bara tre veckor gammal. Först drabbades Frida Idén och hennes man av svår hosta. Snart blev även deras dotter sjuk. Hon lades in på sjukhus där provsvaren visade på kikhosta. Ester blev snabbt sämre och dog efter några dagar.

– Det som hänt oss ska inte kunna hända. Man måste bli mer generös med provtagningar och ge antibiotika vid minsta misstanke om kikhosta, säger Frida Idén till SVT.

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev