Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Kisslarm föreslås vid sängvätning

Publicerad: 22 maj 2015, 05:47

Foto: Thinkstock

Barn som kissar på sig i sängen under natten bör behandlas med ett så kallat kisslarm och inte med blåsträning, enligt forskare.


Det är kontentan av en studie som gjorts vid två öppenvårdsmottagningar för barn i Uppsala. Blåsträning innebär att barnet ska träna urinblåsan under dagen genom att kissa regelbundet och att tömma blåsan helt.

Fyrtio barn, mellan sex och åtta år, i studien delades in i två grupper där en grupp fick börja med blåsträning och senare fortsätta med kisslarm, en stark ljudsignal som ljuder varje gång det kommer kiss i pyjamasen. Barnen i den andra gruppen försågs direkt med kisslarm, som skulle få dem att vakna eller hålla sig i stället, skriver unt.se.

Barnen i blåsträning fortsatte att kissa på sig efter en månad. Efter ett par månader med kisslarmet hade däremot antalet tillfällen som barnen kissade på sig i sängen mer än halverats i båda grupperna.

– Den internationella rekommendationen att ge alla barn med sängvätning blåsträning bör ändras. I stället bör behandlingen direkt börja med ett kisslarm, säger Maria Cederblad, sjuksköterska och doktorand vid Uppsala universitet som skrivit avhandlingen, till unt.se.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev