Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Klinik vill ha underläkare – trots Ivos förbud

Publicerad: 30 Januari 2017, 11:31

Foto: Thinkstock

Den kommande sommaren ser ut att bli tung för barnklinikens överläkare. Om inte Ivo låter underläkare lätta jourbördan.


Ämnen i artikeln:

Skellefteå lasarettIvoSunderby sjukhus

Dagens Medicin har tidigare rapporterat att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fattat ett principbeslut om att underläkare inte ska få arbeta självständigt vid en akutmottagning. Beslutet har sin bakgrund i en händelse vid akuten på Sunderby sjukhus i Norrbotten där en patient fick en vårdskada i samband med att en vikarierande läkare gjorde en felaktig bedömning.

Nu undrar Anna Hedlund, vikarierande medicinsk chef vid barnkliniken i Skellefteå, om hennes klinik, som förutom en egen akutmottagning även har jour mot förlossning och BB, inte kan få ett undantag för att kunna lösa bemanningen under sommaren. Utan möjligheten att anställa underläkare blir lösningen annars att klinikens överläkare, som går bakjour var tredje natt under sommaren och dessutom jobbar dagtid dagen före och halva dagen efter jourpasset, får handlägga alla de fall som kommer in till barnakuten under sommarnätterna.

– Det skulle innebära att vi är färre läkare som delar på arbetet vilket skulle ge en sämre patientsäkerhet, ökad arbetsbelastning och mindre sömn, säger Anna Hedlund till Dagens Medicin.

Utan underläkare som nattetid avlastar bakjourerna med lättare fall, exempelvis barn med förkylning och magsjuka, får bakjourerna mindre tid till mer komplicerade fall som exempelvis för tidigt födda barn och barn med onkologiska sjukdomar, förklarar hon.

– Nattarbetet påverkar såklart kvaliteten på arbetet dagtid också. Det är fel använd kompetens som jag ser det, säger Anna Hedlund.

Inspektionen för vård och omsorg har ännu inte svarat i ärendet.

Relaterat material

Ivo stoppar ensamarbete för vikarierande läkare

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev