Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Klockan tickar för nytt barnsjukhus

Publicerad: 24 september 2015, 14:06

Bild 1/4  

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Om ett år ska Nya Karolinska Solna, NKS, vara klart för att ta emot den specialiserade barnsjukvården. Klockorna tickar redan på.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSAstrid Lindgrens BarnsjukhusStockholms läns landsting

Innanför glasfasaden börjar den del av NKS som ska inrymma stora delar dagens verksamhet vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, ALB, ta form med vård- och behandlingsrum, kök, och toaletter. Konst är redan monterad i ljusgården i huskroppen och de digitala klockorna i sjukhuskorridorerna visar rätt tid.

Barnsjukvården kommer i och med flytten att knytas närmare den högspecialiserade vuxenvården, särskilt inom trauma- och intensivvård.

– Eftersom den tekniskt komplicerade vården kräver en kritisk massa kan vi dra nytta av närheten till vuxenvården. Men vi ska inte tappa barnperspektivet. Eftersom familjen är en del av vården finnas bättre möjligheter för dem att vara nära den som är sjuk. Alla vårdrum på NKS får exempelvis en nedvikbar extrasäng, berättar divisionschef Svante Norgren, vars entusiasm över det nya sjukhuset var tydlig när han visades runt i den nya vårdbyggnaden under torsdagen.

Barn- och kvinnosjukvården är placerad i den huskropp som ligger längst österut av de fem som skjuter upp i NKS huvudbyggnad. Barnverksamheten får egen entré och på den östra gaveln är de röda portarna till barnakutens intag på plats. Intaget för vuxna ligger strax bredvid.

På taket finns en stor helikopterplatta som ska ge plats för två helikoptrar, i hissarna ska det finnas uttag för syrgas, och all annan utrustning som behövs för att fortsätta eller påbörja behandling under tranport inom sjukhuset.

Totalt sett får barnsjukvården på NKS något fler vårdplatser än vad som finns på ALB i dag, enligt Svante Norgren.

– Vi får runt 130 platser, det blir ett tiotal fler på det nya sjukhuset.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev