Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Kontakt via e-platta ska ge tryggare vård

Publicerad: 1 september 2017, 12:39

DIGITALT. Barnkirurgen i Lund ska starta ett projekt där de håller kontakt med nyblivna föräldrar via e-platta. Professor Boris Magnusson, nydisputerad doktor Björn Johnsson, överläkare Pernilla Stenström, barnsjuksköterska/stomiterapeut Helen Sjövie och professor Inger Hallström deltar i projektet.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

En egenutvecklad e-platta ska hjälpa nyopererade spädbarn att snabbare få komma hem från Skånes universitetssjukhus i Lund.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusDigital vård

En egenutvecklad e-platta ska hjälpa nyopererade spädbarn att snabbare få komma hem från Skånes universitetssjukhus i Lund.

Barnkirurgen i Lund ska testa ett nytt sätt att hålla kontakt med föräldrar till nyopererade barn som skickats hem från sjukhuset. I ett pilotprojekt som startar i höst ska familj och sjukhus ha daglig kontakt via krypterad bildöverföring och chat. Konceptet med e-plattan, som påminner om en tåligare surfplatta utan appar, är redan i gång inom ambulanssjukvården och neonatalsjukvården i Skåne.

– Nu vill vi överföra det till barn­kirurgen. När vi har opererat nyfödda spädbarn så förstår vi att föräldrar och barn behöver bli en familj tidigt och inte vara på sjukhus. Men vi vet också att de har ett behov av att hålla kontakt med oss. Med ­e-plattan kan vi ge familjen trygghet fast att den lämnar sjukhuset, säger överläkare Pernilla Stenström.

Först ut att testa vård via e-platta i hemmet är barn med Hirschsprungs sjukdom, en medfödd avsaknad av nervceller i ändtarmen och i tjocktarmen. Då kan barnen inte bajsa och den sjuka delen av tarmen måste opereras bort. Det sker så fort som diagnosen är ställd, ofta inom den första levnadsmånaden när barnen väger cirka tre kilo.

– Vi har efter operationen bestämt med föräldrarna att de ska väga sitt barn varje dag och vi vill veta hur ofta barnen bajsar samt hur huden kring ändtarmen ser ut. Ibland kan de här barnen bajsa 20 gånger per dygn och då blir de röda kring ändtarmen, berättar Pernilla Stenström.

Föräldrarna ska också registrera hemma hur ofta barnet äter och hur många blöjbyten det blir. Förutom att skicka bilder som sjukhuspersonalen tittar på för att se att allt löper som det ska, finns också möjlighet till kontakt dygnet runt.

I dag stannar barnen tre–fyra dagar på sjukhuset efter operation. Hur mycket vistelsen kan kortas med hjälp av e-plattan återstår att se. Projektet är som sagt i sin linda och ska testas på fem nyfödda under hösten.

– Vi räknar med att kunna publicera resultatet nästa sommar, säger Pernilla Stenström.

E-plattan ska även bidra till ökad kompetens på andra sjukhus.

– När barnen åker hem är det inte alltid så att hemmasjukhusen är vana vid diagnosen. Om föräldrarna går till en tarmterapeut på annat sjukhus i landet och tillsammans kommunicerar med oss över plattan blir det en utbildningssituation för vårdpersonalen på det sjukhuset. Vi kan säga exakt när man måste sätta in olika behandlingar och olika sorters salvor, säger Pernilla Stenström.

Hon betonar att projektet inte handlar om att snabbare kunna skicka hem patienter för att frigöra vårdplatser.

– Kommunikation över e-plattan handlar om att hjälpa barn och familjer till en trygg tid efter födelsen och operationen. Det är en studie där föräldrar som önskar det deltar. Vi skickar inte hem någon med e-platta som inte vill. Vi har bra resurser på barnkirurgen med bland annat patienthotellet där familjer kan bo nära sjukhuset, säger Pernilla Stenström.

Hirsch­sprungs sjukdom

Är en tämligen ovanlig sjukdom. Cirka 20 nyfödda barn får varje år diagnosen
i Sverige, och Sus i Lund opererar patienter från både Blekinge, Halland och Småland.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev