Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Kortisonpreparat och cellgift gav bra resultat vid leukemi

Publicerad: 10 september 2009, 08:38

Strålning kan uteslutas vid behandling av akut lymfatisk leukemi hos barn. Det pekar en ny studie på.


I en studie som publiceras i dag torsdag i Lancet Oncology har holländska forskare utvärderat läkemedelsbehandling utan strålning för barn med akut lymfatisk leukemi.

Mellan 1997 och 2004 inkluderades 859 barn och tonåringar mellan ett och 18 år i studien som utfördes vid åtta holländska onkologicentra. Barnen hade alla akut lymfatisk leukemi, ALL, som är den vanligaste formen av barncancer.

I dag tillfrisknar de flesta barn som drabbas av sjukdomen, men biverkningarna vid behandling kan vara allvarliga.

I den nya studien delades patienterna in i en högriskgrupp och i en icke-högriskgrupp. Patienterna i icke-högriskgruppen fick bland annat kortisonläkemedlet dexametason och cellgifter. För patienterna i högriskgrupperna användes samma behandling men med tillägg av ett extra cytostatikum, daunorubicin. Inga av patienterna behandlades med strålning.

Barnen följdes i sex år. Total överlevnad var 81 procent och i icke-högriskgruppen var den totala överlevnaden utan allvarliga incidenter 84 procent.

I en ledarkommentar som publiceras i samma utgåva av Lancet Oncology bedöms resultaten som hoppingivande. Sammantaget pekar studien på att strålning till barn med ALL kan undvikas med hjälp av effektiv läkemedelsterapi, konstaterar Ching-Hon Pui vid S:t Jude Children´s Research Hospital i Memphis, USA som skrivit ledaren.

Läs abstract:

Lancet Oncology, publicerad online den 10 september

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev