Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Kraftigt sparpaket i Gävleborg

Publicerad: 7 februari 2008, 14:47

Sammanslagna vårdcentraler, ambulans på entreprenad och nerlagd neonatalvård. Det är några av sparförslagen som i dag presenterats i Landstinget Gävleborg.


Landstinget Gävleborg vill spara 200 miljoner kronor under 2008. För att detta ska uppnås föreslår landstingsdirektör Svante Lönnbark och landstingets fem divisionschefer nu drastiska åtgärder.

Bland annat vill ledningen koncentrera all dagkirurgisk verksamhet till Gävle sjukhus. Neonatalvården ska också koncentreras till ett sjukhus, alternativt ska landstinget helt lägga ner neonatalverksamheten och låta Landstinget i Uppsala län sköta den.

När det gäller diagnostikverksamheten står landstinget bland annat i begrepp att teckna avtal med en utförare i Australien.

Hela ambulansverksamheten och sjukvårdsrådgivningen läggs ut på entreprenad enligt förslaget.

Även för en rad andra vårdområden, exempelvis ögonvård och öronvård, föreslås en centralisering av verksamheten till ett enda sjukhus i länet, möjligen med viss verksamhet, så kallade annex, kvar på något av de andra sjukhusen.

För primärvården föreslås bland annat sammanslagning av ett antal vårdcentraler och en minskning eller borttagning av familjeläkarjouren.

Effektivare jourlinjer och en mer slimmad organisation ska också få ner landstingets höga kostnader för hyrläkare.

Förslagen innebär även satsningar. Bland annat ska samtliga operationssalar byggas om och moderniseras till en kostnad av totalt 200 miljoner kronor.

Läs mer om sparförslagen på Landstinget Gävleborgs hemsida.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev