Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Krav på CTG-utbildning <BR>för läkare och barnmorskor

Publicerad: 28 november 2008, 14:34

Läkare och barnmorskor måste bli bättra på att tolka fostrets hjärtljud. På så sätt kan man undvika att spädbarn dör eller blir skadade i onödan vid förlossningar.


Det anser Charlotta Grünewald, docent vid kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm, och Stellan Håkansson, överläkare vid barn- och ungdomskliniken på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. De var två av deltagarna vid fredagens seminarium på Riksstämman om patientsäkerheten inom förlossningsvården.

– En del barnmorskor och läkare är förstås mycket bra på att tolka CTG som registrerar barnets hjärtaktivitet men alla syrebristskador som sker vid förlossningar händer förstås i onödan. Vi vill ju minska lidandet för de familjer som råkar ut för detta, förklarar Stellan Håkansson.

Mellan 1990 och 2005 avled 32 spädbarn i Sverige på grund av misstag från personalen. Ytterligare 145 skadades så allvarligt av bristerna inom vården att de fick en CP-skada eller liknande. Det är små tal jämfört med de cirka 1,5 miljoner barn som Stellan Håkansson beräknar har fötts under samma period, men både han och Charlotta Grünewald konstaterar att en skada naturligtvis är en för mycket.

Därför anser de båda att ett utbildningsprogram för CTG-tolkning behöver tas fram.

- Då skulle läkarna och barnmorskorna bli bättre att tolka CTG och så skulle de till exempel bli tvungna att visa att de klarar kraven för CTG-tolkning en gång per år, föreslår Charlotta Grünewald.

Förutom bristande kunskaper i CTG-tolkning är dålig kommunikation mellan personalen vid en förlossning en tungt vägande orsak till varför barn skadas av syrebrist när de föds, enligt Charlotta Grünewald. Därför pågår nu utvärderingar vid Sveriges alla kvinnokliniker för att personalen ska bli bättre på att samarbeta.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev