Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Kräver lagstiftning mot omskärelse utan medicinsk grund

Publicerad: 30 september 2013, 06:12

Barnläkarföreningen och Vårdförbundet hör till de företrädare för svensk sjukvård som nu tar gemensamt avstånd från omskärelse av små pojkar.


Att låta omskära små pojkar är smärtsamt, oåterkalleligt och kan medföra allvarliga komplikationer. Det skriver Barnombudsmannen tillsammans med ordförandena för Sveriges barnläkarförening, Vårdförbundet, Läkarsällskapets delegation för medicinsk etik och Svensk barnkirurgisk förening i en debattartikel som publierades i Dagens Nyheter i helgen.

De anser att det bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter att omskära utan medicinsk anledning och utan att barnet har samtyckt.

De påpekar att ett stort antal ledande barnläkare och barnkirurger i tidskriften Pediatrics har tillbakavisat de fördelar som det ibland hävdas att ingreppet skulle ge.

Företrädarna för vårdorganisationerna och Barnombudsmannen vill nu se en lagändring för att omskärelse av pojkar, då det saknas medicinsk grund, endast ska få ske när pojkarna har uppnått en sådan ålder att de själva kan ta ställning till ingreppet.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev