Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Krig påverkar barn psykiskt

Publicerad: 6 november 2008, 15:47

Krig påverkar barn psykiskt

Barn med en förälder utstationerad i krig har mer beteendestörningar än andra barn. Det visar amerikanska forskare för första gången i en ny studie.


Studien är publicerad i det nyaste numret av tidskriften Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. Barn och föräldrar från 169 familjer ingår i studien. 33 procent av barnen hade en förälder som var utplacerad i krig.

Föräldrar och lärare till barnen, som alla var över tre år, har fått besvara standardiserade formulär som mäter olika beteenden. Ett sådant är Child Behavior Check-list (CBCL) där föräldern bland annat får gradera aggression och ångest hos barnet. Enligt det hade barnen med en förälder i krig ett medeltal ett värde på 47,71 medan de andra barnen hade 42,68. Det är en statistiskt säkerställd skillnad.

De hemmavarande föräldrar som testades för depression visade större tecken på detta än andra. Forskarna bakom artikeln tror att en depression kan få föräldern att göra en mer negativ tolkning av sitt barns eventuella psykiska problem. Därför har analysen av resultaten viktats så att barnen har uppgivits ha mindre psykiska problem än vad de deprimerade föräldrarna har angett.

Arcives of Pediatrics and Adolescent Medicine. 2008; 162: 1009-1014

Viktningen är något som skulle kunna innebära att barnen blir mer psykiskt påverkade än vad som kommer fram i studien, enligt en kommentar i samma tidskrift. För om den förälder som barnet bor med är deprimerad påverkar det också barnets psykiska hälsa. Det blir då en ytterligare effekt av att den ena föräldern har gått ut i krig, menar de i kommentaren.

Enligt samma kommentar visar studien på hur viktigt det är att även ge stöd till anhöriga när någon blir utstationerad i krig. Allt mer forskning genomförs nu i ämnet. Men det måste även leda till förändrade riktlinjer för att göra någon nytta.

Andrea Björkman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev