Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Kris på neonatalavdelning vid Universitetssjukhuset i Lund

Publicerad: 27 mars 2009, 08:55

En topp med nyfödda barn, varav flera är svårt sjuka, har lett till en krisartad situation på neonatalavdelningen vid Universitetssjukhuset i Lund.


Redan förra året hade avdelningen problem med överbeläggning och personalbrist. Det ledde till smittspridning bland barnen och flera drabbades av blodförgiftning.

Då krävde Socialstyrelsen att avdelningen skulle förbättra den medicinska säkerheten. Men ingenting har hänt sedan dess.

– Vi har en förfärlig cirkus i södra Sverige där mammor skickas mellan olika sjukhus och ibland till och med till Köpenhamn. Det har hänt att jag har lagt ned en hel dag på att försöka flytta en mamma utan att lyckas och man känner sig inte särskilt nöjd efter en sådan dag, säger Staffan Polberger, sektionschef för neonatalavdelningen i Lund, till Sveriges Radio Malmö.

Avdelningen har tio intensivvårdsplatser som ska räcka till hela södra sjukvårdsregionen. Enligt Staffan Polberger behövs det minst tre nya. Trycket på platserna ökar, eftersom det föds allt fler barn och man har blivit bättre på att rädda livet på dem som är för tidigt födda.

Enligt sjukhuschefen Bernt Christensen förhandlar sjukhuset nu med Region Skåne om extra resurser till neonatalvården. För att lösa situationen på kort sikt ska avdelningen få ett tillskott som ska tas från en utvecklingspott, redan inom en till två veckor, meddelar Bernt Christensen.

Andrea Björkman

Relaterat material

Nyfödda blodförgiftades på grund av resursbrist i Lund

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev