Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Kritiserad studie om vaccin och autism dras tillbaka

Publicerad: 2 februari 2010, 15:02

Tidskriften Lancet drar tillbaka en kontroversiell studie om kopplingen mellan MPR-vaccinering och utveckling av autism – tolv år efter att studien publicerades.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det var i februari 1998 som britten Andrew Wakefield och medarbetare publicerade en mycket uppmärksammad studie i tidskriften Lancet.  Forskarna påstod sig ha funnit en koppling mellan vaccinering mot mässling, röda hund och påssjuka och sedermera utveckling av autism och tarminflammation hos barn.

Studien bidrog till att andelen föräldrar som lät vaccinera sina barn med det aktuella vaccinet sjönk i många länder, däribland Sverige.

Läs den tillbakadragna artikeln här.

Men resultaten kunde inte upprepas i andra studier. Undersökningen fick också kritik för att underlaget inte gav fog för slutsatserna. År 2004 meddelade 10 av de 13 medförfattarna till studien att de tog avstånd från hur resultaten hade tolkats i artikeln i Lancet.

Samma år kom en undersökning fram till att inga fel hade begåtts i studien.

Men i dag, tisdag, meddelar tidskriften Lancet att studien dras tillbaks. Orsaken är ett utlåtande förra veckan från General Medical Council i Storbritannien, som i viss mån motsvarar Socialstyrelsen i Sverige, där man konstaterar att flera uppgifter i studien var felaktiga.

General Medical Council hänvisar bland annat till att patientsammansättningen i studien inte var som den rapporterades samt att studien inte godkänts av en etisk kommitté.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev