Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Kylning bra för nyfödd hjärna

Publicerad: 25 februari 2009, 13:39

Att kyla ner barn som drabbats av allvarlig syrebrist under förlossningen är en säker och effektiv behandlingsmetod. Det slår SBU fast i en rapport som publiceras i dag, onsdag.


– Hittills har vi inte sett några allvarliga biverkningar och relativt sett är kylbehandling både en enkel och billig metod, säger Fredrik Serenius, adjungerad professor och tidigare överläkare vid barnkliniken på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Han har varit expert i den granskning av sju kontrollerade och randomiserade studier som Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, låtit göra inom ramen för SBU Alert, myndighetens snabba bedömning av nya metoder.

Risken för svåra men sjönk
Enligt SBU visar studierna att kylbehandling av fullgångna barn som har fått allvarlig syrebrist under förlossningen minskar risken att barnen får svåra funktionshinder senare i livet.

– Det finns en klinisk betydelsefull och statistiskt säkerställd skillnad för att metoden är effektiv, säger Fredrik Serenius.

Barnen följdes till 18 månaders ålder. Sedan jämfördes ut­fallet i de olika behandlings- respektive kontrollgrupperna. Det handlade om hur många som överlevde respektive drabbades av svåra funktionshinder, som grav cerebral pares eller en intelligenskvot under 70.

– Det är en brist, att uppföljningstiden är så kort. Men hur barnen mår då ger ändå en ganska god bild av hur det ser ut senare i livet, i alla fall för de svåra funktionshindren, säger Fredrik Serenius.

Enligt honom visar studierna att om 200 barn drabbas av svår syrebrist och alla kyldes ned, skulle utfallet bli gynnsamt för drygt 100. Om de inte kyldes ned skulle det bli ett gynnsamt utfall för bara runt 70 barn.

– Man ”vinner” alltså 30 barn, eller cirka 15 procent, med metoden.

Oklart om kostnadseffektivitet
Enligt SBU går det inte att säga om metoden är kostnadseffektiv eller inte. Men enligt Fredrik Serenius tyder det mesta på att behandlingen är väl värd pengarna. Utrustningen är relativt enkel och inte så dyr.

– En kylmadrass kostar mellan 150 000 och 200 000 kronor, vilket är peanuts i intensivvårdssammanhang. Eftersom dessa barn redan kräver intensivvård behövs ingen extrapersonal. Merkostnaderna kanske bara blir 5 000–6 000 kronor per barn.

En annan reservation som SBU har är att det inte går att uttala sig om eventuella biverkningar.
Kylbehandling används vid de flesta svenska universitetssjukhus och ytterligare ett par sjukhus.

Läs rapporten:

Kylbehandling av nyfödda barn som drabbats av allvarlig syrebrist under förlossningen (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev