Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Kylning kan rädda nyfödda

Publicerad: 9 december 2008, 12:45

Kylning kan rädda nyfödda

Nedkylning av nyfödda barn, som har drabbats av syrebrist vid förlossningen, minskar avsevärt risken för att de ska dö eller drabbas av svåra hjärnskador.


Det hävdar en utvärdering av kylbehandlingen som ingår i en större internationell studie. Resultaten presenterades på en konferens i Washington, USA, i måndags.

Metoden har använts på försök i Sverige under två år.

– Jag tycker att det är en av de riktigt stora förändringarna som har skett inom vården av svårt sjuka nyfödda barn under de senaste 15–20 åren, säger Mats Blennow, överläkare på neonatalavdelningen vid Karolinska universitetssjukhuset och en av forskarna bakom studien, till Ekot på Sveriges Radio.

För att kyla ned barnet får detta ligga i en kuvös på en madrass under vilken kallt vatten cirkulerar. På så sätt sänks barnets temperatur till 33,5 grader. Den låga kroppstemperaturen hålls sedan i tre dygn, vilket sänker ämnesomsättningen så att hjärnans celler får vila.

I Sverige drabbas ungefär 100 barn per år av en så pass allvarlig syrebrist vid födseln att de skulle behöva kylbehandling. Enligt Mats Blennow skulle metoden kunna leda till att ungefär 25 av dem överlevde eller slapp allvarliga funktionshinder.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om nedkylning som en behandlingsmetod för hjärnskador, se bland annat nr 24/08 och nr 9/07.

Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev