Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Lägstanivå för elevhälsa ska utredas

Publicerad: 25 februari 2020, 13:34

Bristen på tillgång till elevhälsa går ut över elevernas välmående och lärande, skriver regeringen. Nu ska frågan utredas.

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Många skolor har för dålig tillgång till elevhälsa. Nu vill regeringen utreda vad en ”acceptabel lägstanivå” innebär.


Enligt skollagen ska det inom ramen för elevhälsan finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator, men vad tillgång till faktiskt betyder är inte definierat och riktlinjer saknas. Svenska skolor har också kritiserats av OECD för att elevhälsoarbetet blir lidande i skolor med låg tillgång till personal, vilket går ut över elevernas välmående och lärande.

Därför ska utredaren Tommy Lagergren nu analysera regleringen av tillgång till elevhälsa och föreslå en ändring så att det förtydligas vad som är en acceptabel lägstanivå. Analysen ska göras som ett tilläggsuppdrag inom ramen för den pågående utredningen om elevers möjligheter att nå kunskapskraven. Utredaren ska också lämna förslag på rapporteringskrav för skolorna, som då måste redovisa hur många skolläkare, skolsköterskor, psykologer och kuratorer det finns i förhållande till antalet elever. Något sådant krav finns inte i dag.

– Vi vill föra in en lägstanivå i skollagen. Och ska vi reglera tillgången måste vi kunna ha koll på att kommuner och friskolor lever upp till den lägstanivån. Jag tycker inte om att föra in nya rapporteringskrav i skolan men i det här fallet så ingår det i direktivet. Det ska vara rättvist helt enkelt, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.

Vad som är en rimlig lägstanivå, med hänsyn till elevernas behov och tillgång på kompetent personal, blir upp till utredaren att föreslå.

– Det råder ju brist på läkare, sjuksköterskor, psykologer och kuratorer. Men det finns också nya yrkesgrupper, exempelvis arbetsterapeuter som i större och större utsträckning finns i skolan. De gör väldigt stora insatser för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Här får utredaren helt enkelt titta på hur verkligheten ser ut så att de förslag som läggs blir realistiska, säger Anna Ekström till TT.

Utredningen ska lämna sina förslag senast 28 februari 2021.

LINDA BERGLUND OCH TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev