Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Läkare i Västra Götaland vägrar att utföra omskärelse

Publicerad: 29 April 2010, 08:44

Västra Götalandsregionens egna läkare säger nej till att utföra omskärelse på pojkar när det inte är medicinskt motiverat. Nu måste tjänsten upphandlas.


Ett vanligt år omskärs omkring 300 judiska och muslimska pojkar i Västra Götalandsregionen. Förra hösten beslutade hälso- och sjukvårdsutskottet att regionen ska följa rekommendationen från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och erbjuda ingreppet.

Problemet är att det saknas läkare som vill omskära. Regionens sektorsråd inom barnsjukvård har uttalat sig om att klinikerna som skulle kunna vara aktuella vare sig har ”… operationsutrymme eller för ingreppet motiverade kirurger”.

– Vi har prioriterat bort flera åtgärder på sjuka barn, bland annat operation av förhudsförträngning av medicinska skäl. Då kan vi självfallet inte heller genomföra dessa ingrepp utan att välja bort något annat. Vi har cirka 1 500 ingrepp på barn per år och klarar inte 300 ingrepp till utan att spränga ramarna, säger Johan Westfelt, barnkirurg och representant i sektorsrådet, till Göteborgs-Posten.

Efter läkarnas nej har hälso- och sjukvårdsutskottet beslutat att omskärelserna ska upphandlas. När upphandlingen är genomförd kommer en avgift att fastställas.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev