onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Läkare kritiserar Rydbergs utspel om omskärelse

Publicerad: 5 augusti 2009, 12:15

Läkare kritiserar Rydbergs utspel om omskärelse Foto: Foto: Photos.com

Två politiskt engagerade läkare går nu till motangrepp mot utspelet om att barnkirurger som inte vill omskära småpojkar är ”naiva”.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Det var i gårdagens Svenska Dagbladet som Birgitta Rydberg (fp), biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, uppmanade de läkare som motsätter sig manlig omskärelse att  vakna upp . Utspelet har väckt starka känslor, bland annat hos Dagens Medicins läsare.

Två av dem som kritiserar Birgitta Rydberg är läkarna Finn Bengtsson (m) och Peder Drott (m), som är politiskt engagerade i riksdagen respektive Landstinget i Östergötland. De står fast vid att det är oetiskt att omskära små barn som inte kan ge sitt medgivande.

När barns och vuxnas intressen kolliderar vid exempelvis misshandel eller pedofili tar vi med självklarhet barnens parti genom att kriminalisera dessa beteenden för barnens skydd. Att då betrakta föräldrarnas önskan om avlägsnande av kroppsdelar som en samhällelig rättighet utan intresse för barnets medgivande förefaller därför absurt , skriver de i en egen debattartikel i Svenska Dagbladet.

Finn Bengtsson och Peder Drott ser det inte som vetenskapligt bevisat att omskurna män har mindre risk att drabbas av hiv. Tvärtom framhåller de att ingreppet kan bidra till ökad hiv-spridning, eftersom nedsatt ollonkänslighet kan bidra till att fler avstår från kondom.

De skriver också att det finns risker för urinrörsförträngning och för allmänkirurgiska komplikationer som infektioner och defekt läkning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev