Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Läkare kunde inte skilja ut skador från barnmisshandel

Publicerad: 1 december 2009, 16:07

Läkare misstog var femte fraktur orsakad av barnmisshandel för en olycka, visar en ny studie.


Enligt studien som publiceras på hemsidan för tidskriften Pediatrics var det vanligare att misshandeln inte upptäcktes om barnet inte hade undersökts av en barnläkare.

Att läkare kan ha svårt att skilja på benbrott som vållats av misshandel från sådana som orsakats av olyckor har även tidigare studier pekat på. Men enligt forskarna bakom den aktuella undersökningen är det nu första gången som en studie granskat hur vanligt detta är.

Forskarna har gått igenom uppgifter om totalt 258 barn över tre år som behandlats för frakturer orsakade av misshandel på Hospital for Sick Children i Toronto, Kanada, mellan januari 1993 och december 2007. Samtliga barn som inkluderades i studien hade behandlats för en fraktur vid något tidigare tillfälle.

Det visade sig att var femte av de studerade barnen, 20,9 procent, hade varit på minst ett tidigare läkarbesök där man hade missat att frakturen orsakats av misshandel.

Det var betydligt vanligare att misshandelsrelaterade frakturer inte upptäcktes hos pojkar än hos flickor, liksom om barnen blivit undersökta på en vårdcentral eller en vanlig akutmottagning i stället för på en barnakut.

 Forskarna, som är knutna till University of Toronto i Kanada, anser att deras resultat pekar på att läkare bör kontrollera andra faktorer som kan tyda på misshandel när de träffar barn med frakturer.

Läs abstract till studien:

Pediatrics, publicerad online 30 november 2009

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev