Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Läkare oeniga om febriga barn och utlandsresor

Publicerad: 27 november 2008, 14:38

Läkare oeniga om febriga barn och utlandsresor

Frågan om små barn bör resa utomlands väckte debatt på ett symposium om feber hos resande svenskar och invandrare som hölls på Riksstämman i dag, torsdag.


Svenskarna reser allt oftare till exotiska resmål och tar allt oftare med sig bakterier och virus från andra länder hem i bagaget.

Feberframkallande sjukdomar drabbar oftare barn än vuxna, och under symposiet blossade en debatt upp om det över huvudtaget är lämpligt att små barn reser utomlands.

Margareta Eriksson, barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, ansåg att det är bör vara fritt fram för föräldrar att ta med små barn på utlandsresor. Lars Rombo, infektionsläkare på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, hade däremot den motsatta åsikten.

– Jag tycker det är onödigt att åka med små barn, de får bara åka för föräldrarnas skull. De ska vara hemma och bada i badkaret i stället, sade han och lockade många åhörare till skratt.

Han förtydligade att han med små barn menar upp till tre års ålder.

Vaccination som förebyggare mot bakterie- och virusinfektioner hos utlandsresenärer var uppe till debatt, och Margareta Eriksson propagerade för tyfoidvaccin till alla barn som besöker riskområden. Detta är något som enligt Lars Rombo är praxis redan i dag när det gäller utlandsfödda barn som besöker sina hemländer.

Han gav en överblick kring malaria hos resande svenskar och konstaterade att svenska läkare är snabba att sätta in malariabehandling. Majoriteten får i dag behandling inom ett till två dygn.

Han fick även frågan om det går att lita på de nya snabbtesterna mot malaria. Svaret blev att det visserligen förekommer falskt negativa svar, men att testerna ändå är hyfsat tillförlitliga.

– Men testerna ska bara användas av sjukvården, inte av resenärerna själva, varnade Lars Rombo.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev