tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Läkare oroas över hög förskrivning av adhd-läkemedel

Publicerad: 28 juli 2016, 10:12

Foto: Thinkstock

Förskrivningen av adhd-läkemedel har ökat markant de senaste åren och nu är det dags att ”dra i bromsen”, skriver Ingemar Engström och Torgny Gustavsson, specialister i barn- och ungdomspsykiatri, i DN debatt i dag.

Ämnen i artikeln:

BarnsjukdomarAdhdFörskrivningLäkemedel

Enligt läkarna har diagnosen adhd länge varit kontroversiell, men efter att det blivit en accepterad diagnos har läkemedelsförskrivningen ökat dramatiskt, till upp emot 400 procent de senaste åren.

”Det råder konsensus om att förekomsten av adhd totalt är cirka 5 procent. Gruppen med medelsvår eller svår adhd, som kan vara aktuella för läkemedel, bör då vara cirka 3 procent. Hur ser det då ut med förskrivningen av läkemedel i Sverige?” skriver läkarna. De hänvisar till siffror från 2015 då läkemedelsuttaget till pojkar var 5,2 procent och till flickor 2,2 procent i åldern 10-17 år och anser att det är fler unga som får läkemedel än vad som anses rimligt.

Författarna till debattartikeln tror att ökningen dels beror på brister i skolsystemet. Dels hänvisar de till ”medikalisering”, som drabbar både barn och vuxna när problem som i grunden inte är av medicinsk karaktär ändå beskrivs eller uppfattas som ett medicinskt problem.

En tredje anledning till ökningen tros vara att psykiatriker skriver ut läkemedel på grund av ett tryck från föräldrar, skola och socialtjänst, samtidigt som läkemedelsindustrin för en aktiv marknadsföring. Läkarna uppmanar nu kollegorna att lyfta blicken och de vill se att alla inblandade tar ett helhetsbegrepp över individens situation.

”Det är emellertid hög tid att dra i bromsen när det gäller läkemedelsbehandlingen då den börjar nå orimliga nivåer. Vi menar att kunskapen om effekter och biverkningar måste öka”, skriver läkarna.

Relaterat material

Mycket att vinna på att forska om adhd

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev