Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Läkare varnar för hostmedicin

Publicerad: 3 oktober 2008, 12:11

Läkare varnar för hostmedicin

Läkare i USA vill förbjuda försäljning av receptfria förkylningsmediciner riktade till barn under sex år. Orsaken är att de kan vara farliga.


Utspelet om host- och förkylningsmedicinerna, som säljs receptfritt i USA, gjordes under en konferens arrangerad av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i går, torsdag. Det rör sig främst om avancerade kombinationsläkemedel som inte säljs receptfritt i Sverige.

Enligt flera av de deltagande läkarna finns det inga bevis för att de aktuella preparaten hjälper mot snuva och hosta. Däremot kan de öka risken för att barnen drabbas av krampanfall eller andra komplikationer, enligt nyhetsbyrån Reuters.

FDA har redan gått ut med en rekommendation om att inte ge receptfri förkylningsmedicin till barn under två år. Myndigheten är öppen för att göra samma sak med barn upp till sex år men uppger att en eventuell förändring kommer att dröja flera månader.

Tills vidare uppmanas föräldrar att följa anvisningarna på medicinerna noggrant och att förvara preparaten där barnen inte kommer åt dem.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev