Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Läkare vill filma livlösa spädbarn

Publicerad: 14 november 2014, 10:00

Foto: Thinstock.

Följer vården riktlinjerna vid återupplivning av nyfödda? För att få svar vill läkare nu filma vad som händer.


”I vårt fall skulle vi kunna placera en kamera som filmar återupplivningen ca 1 meter ovanför barnet, dvs själva barnet kommer att filmas, samt de armar/händer som tar hand om barnet.”

Så skriver Fredrik Larsson, ST-läkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm, i ett mejl till Socialstyrelsen. Där beskriver han att tanken med en eventuell filmning är att inom ramen för en forskningsstudie kunna utvärdera hur väl barnteamet följer de riktlinjer som finns vid återupplivning av nyfödda i likhet med de övningar som görs i patientsimulatormodellen Ceps.

– Det här någonting som vi har funderat över länge, om det finns möjlighet att göra i enlighet med vår simulatormodell. Man kan säga att jag screenar för att se hur möjligheterna ser ut att överhuvudtaget komma i närheten av att sondera över att kunna genomföra det här, säger Fredrik Larsson till Dagens Medicin.

Socialstyrelsen svarar att myndigheten inte tar beslut om tillstånd att filma patienter utan bara kan informera om gällande föreskrifter. Den som ska ta ställning till om filmning är förenligt föreskrifterna är verksamhetschefen eller vårdgivaren. Så långt har Fredrik Larsson inte kommit än.

– Nej. Och det är på den basala nivån vi står kan man säga.

Han berättar också att sjukhuset inte är ensamma om idén.

– Det finns ju många sjukhus i landet som har funderat över möjligheten att dokumentera vård med videokamera för att kunna göra kvalitativa analyser av det som sker. Nu har jag tagit upp det.

I Socialstyrelsens svar understryks också att filmning kräver samtycke från föräldrarna. Myndigheten skriver att föräldrarna i samband med en återupplivning troligen befinner sig i en mycket utsatt situation och att det därför är viktigt att de inte känner sig pressade att säga ja till filmning för att få ta del av vården.

I ett mejl till Dagens Medicin skriver Fredrik Larsson:

”Vi kommer inte att genomföra studien om vi inte kan hitta bra former för samtycke från föräldrarna. Precis som alla forskningsstudier kommer även denna att genomgå etisk prövning.”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev