Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Läkarkontakt dokumenteras inte när minderåriga isoleras

Publicerad: 25 juni 2009, 13:06

Statliga institutioner bryter mot lagen genom att inte dokumentera uppgifter om läkarkontakter i samband med att barn under 15 år placeras i isoleringsceller. (Ny version 14.42)


Sveriges Radios Ekoredaktion har gått igenom 463 fall från förra året där omhändertagna barn och ungdomar isolerades inne på statliga institutioner. 118 av barnen var under 15 år. När det gäller dem säger lagen att läkare alltid ska kopplas in innan beslut om isolering fattas.

Enligt handlingarna som Ekot har gått igenom kontaktades aldrig någon läkare i en tredjedel av de 118 fallen. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg är starkt kritisk.

– Antingen är det så att dokumentationen är undermålig, det vill säga att man har kontaktat läkare men inte bryr sig om att skriva in det i journalerna, eller så är det så att dokumentationen är korrekt och rättvisande. Då betyder ju det att man inte har kontaktat läkare fast man är skyldig att göra det enligt lag, säger han till radion.

Enligt en ny genomgång som Statens institutionsstyrelse har gjort kontaktades läkare i alla de fall som tas upp i Ekots granskning. Däremot medger myndigheten att det förekommit brister i dokumentationen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev