Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Läkarkritik mot åldersbestämning

Publicerad: 25 november 2015, 06:56

Regeringens förslag om att medicinskt åldersbestämma flyktingbarn får hård läkarkritik.


– Det är uppenbart att regeringen har hastat fram detta, säger barnläkaren och professor Anders Hjern till TT.

Förslaget är ett av de mest kontroversiella som regeringen lägger fram för att minska flyktingströmmen. Det har tidigare ifrågasatts från medicinskt håll. Anders Hjern, professor vid Karolinska institutet och medlem av Svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn, ser uppenbara problem.

– Det finns inte några medicinska metoder som har den här precisionen som krävs. Om regeringen tror att man kan trolla fram en sådan är man dåligt informerad, säger han och tillägger att föreningen har varit mycket tydlig om det.

Svenska läkaresällskapet skickade under tisdagen en skrivelse till Socialstyrelsen som TT tagit del av. I den poängterar man att "varken skelett- eller tandröntgen kan påvisa aktuell ålder med tillräcklig precision". Regeringen har inte sagt hur undersökningarna ska gå till men just skelett- och tandröntgen används i Norge och Danmark.

Anders Hjern och hans kollega i barnläkarföreningen, ordförande Jonas Ludvigsson, säger att flera faktorer gör dessa mätningar osäkra, till exempel helt andra medicinska förutsättningar för flyktingbarn. Svår stress och dåligt näringsintag kan påverka.

– De här metoderna kan inte fastställa om en person är exakt 17,9 eller 18,1 år, säger Jonas Ludvigsson.

– Det känns som att regeringen har ett behov att lösa ett akut behov och då att använda vetenskapligt tveksamma metoder känns inte som det riktiga sättet att bedriva migrationspolitik, säger Anders Hjern.

Han vill i stället se en psykosocial bedömning, av den typ som används i England.

TT: Om era medlemmar får frågan att göra undersökningar. Vad rekommenderar ni?

–  Om det handlar om de här röntgenmetoderna kommer vi bestämt att avråda. Att genomföra åldersbestämmelser är inget som är ålagt oss läkare. Är man från regeringens sida inte beredd att ha en dialog ser jag att det här svårt att genomföra i praktiken.

TOBIAS ÖSTERBERG/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev